KonMari módszer, hogy otthonunk a nyugalom szigete legyen

2023.03.08

KonMari módszer, hogy otthonunk a nyugalom szigete legyen

Marie Kondo a KonMari módszer megalkotója már 5 éves korában bújta a lakberendezési magazinokat vagy a női magazinok ezen rovatait, a saját szobáján tesztelte majd később a házuk többi részét is rendezgette.

Egy olyan tudást, rendrakási módszert ad át, amit az ügyfeleivel vesz át személyesen, hónapokra előre várólistája van, ha személyesen szeretnénk vele dolgozni és nincs egyetlen visszatérő ügyfele sem, aki elsajátította és alkalmazza a KonMari módszert az boldog és sikeres a mindennapjaiban is.

Ami a KonMari rendet illeti

A könyv szerzője szerint a rendezettség akkor lesz hosszú távon tartható, ha mindennek megvan a maga helye és használat után ugyanoda tesszük vissza, vagyis könnyen elérhető helyeken vannak, tiszta, egyszerű rendszerekben.

Ahhoz, hogy működjön is a rend fenntartása, fontos, hogy a dolgainkat kiszelektáljuk, hiszen nem a raktárnak használható helyet kell növelni, hanem arra kell törekedni, hogy a ténylegesen használt dolgokon kívül ne gyűjtögessünk.

Hogyan is szelektáljunk?

Minden tárgyat meg kell érinteni mielőtt döntünk róla, hogy megy vagy marad.

Érintsd meg! Miért? Marie Kondo szerint így megismered, hogy kell-e neked, szereted-e, szükséged van-e rá?

Azonnal érzed, ha valami kell, nem vacillálsz, egyből odateszed a Marad kupacra. Ha valamin elgondolkodsz, hezitálsz akkor valószínűleg nincs rá szükséged, csak próbálod meggyőzni magad, miért kéne megtartanod.

Mindennek mennie kell, amiről úgy érezzük: “még lehet kelleni fog”, “jó lesz az még valamire”, “de olyan drága volt stb”. Ezek a tárgyak pillanatnyi boldogságot okoztak amikor megvettük őket, beteljesítették a céljukat, oldozzuk fel a fogságából, hadd legyen esetleg jobb helye máshol, mint a mi sötét szekrényünkben.

A selejtezés megfelelő sorrendje pedig a következő:

👗Ruhák
📚Könyvek
📜Iratok
🔮Komonó, azaz egyéb személyes holmik (hajcsat, radírgyűjtemény, kulcstartó)
👛Emlékek – fényképek stb.

Ha tudod, hogy valamelyik családtagod szüksége lenne rá, nyugodtan adjuk oda neki, de ne adjuk oda a “lomjainkat” pl. a testvérednek, mert nem fogja bevallani, hogy egyáltalán nem tetszik neki a felső, mert nem akar megbántani.

A tároláson akkor kell törni a fejünket, amikor MINDENT kiselejteztünk, mert ha selejtezés közben keresünk helyet a dolgainknak, könnyen kizökkenünk és helyet teremtünk annak is, amire valójában nincsen szükségünk.

Dobozolásra fel, a KonMari rendszerezés titka

KonMari mindent dobozokba tesz, így nem gurulnak szét a fiókban, kénytelenek vagyunk a helyükre tenni őket és mivel szépen rendezetten állnak könnyen megtaláljuk, amit kell.

Minden átlátható és azonnal elérhető ezzel is elősegítve, hogy otthonunk békét és nyugalmat sugározzon és tényleg a nyugalom szigete legyen.