2024.02.27
A legínycsiklandóbb húsvéti ételek titka a jó cserépedényben rejlik? Így készítse el a legjobb ünnepi fogásokat rómaitálban!
Ha önnek sem mindegy, milyen arcokat lát maga körül az ünnepi asztalnál, mindenképpen olvassa el cikkünket!
Ezekkel a reakciókkal valószínűleg találkozott már, akár vendégségbe ment, akár önhöz jöttek:
🙋♀️ elégedett, mohón lapátoló családtagok, akiknek szeme az ünnepi étkekre szegeződik,
🙅♀️ vagy gyakran felnéző, keveset szedő, de sokat a tányéron felejtő, az ételben turkáló, kevésbé őszinte mosolyokat.
Ha önnel is előfordult az utóbbi, lehet, hogy nem is az étellel volt a gond, hanem az elkészítésének módjával. Ha szeretné a legfinomabb falatokat sütni, önnek írtuk ezt a cikket!
De előbb elmeséljük, mi történt egy kedves hölgy ismerősünkkel.
Újdonsült feleségként először készített férjének sült csirkecombot, és mindent példaértékűen csinált: előkészítette a húst, belefektetette egy tálba, sőt, még egy kis zöldséget is aprított mellé. Betolta a forró sütőbe, majd mikor úgy látta, a hús megpirult, 50 perc múlva kivette. Nagyon gusztusosnak nézett ki, de pár harapás után kifordult szájukból a falat, és a száraz, félig sült, íztelen csirkecombok a kukában landoltak… Milyen pazarlás!
Pedig egy jó agyagedénnyel mennyei ebédet lehetett volna készíteni 🙂
Tudjuk, milyen elkeserítő tud lenni, ha nem sikerül olyat főzni, amivel őszinte mosolyt csalhatunk a családtagjaink arcára! Na de mi a különbség az Otthon-Konyha webshopunkon kapható tálak között? Dióhéjban:
1. A római tál alkalmas húsok és köretek együttes sütésére, de rakott ételek, mint a rakott kel vagy rakott krumpli, és akár kenyeret is süthetünk benne.
2. A káposztafőző edény leginkább töltött zöldségek számára alkalmas, mint a töltött káposzta vagy a töltött paprika. De egy jó kis marharagunál vagy pörköltnél is jól megállja a helyét.
3. A sütőtál pedig biztos választás, ha egy kapros-túrós süteményt vagy egy gyümölcsös finomságot például almás pitét vagy akár rizskoch-ot (rizsfelfújtat) szeretnénk készíteni.
Részletesebben itt írtunk róla, kattintson, ha többet olvasna!
A húsvéti menü nélkülözhetetlen tagjai
✅ a friss vajas (és lekváros) kalács,
✅ főtt tojás,
✅ főtt sonka,
✅ hagymás-majonézes burgonya,
✅tormás-mustáros szószok,
✅ friss saláták retekkel, paradicsommal - mi madársalátát, vegyes salátát és reszelt répát is szoktunk belecsempészni, amit a gyerekek örömmel ropogtatnak.
Emellé süthetünk friss kenyeret vagy főfogásokat az Otthon-Konyha webshopon megvásárolható rómaitálakban, kiváló és ízletes fogásnak. Most az egyik kedvencünket írjuk le a mázatlan rómaitálban készítve, de a lehetőségek tárháza végtelen - ahány ház, annyi szokás és ízlés 🙂
Mi a mázas cserépedény és a mázatlan agyagtál közötti különbség? A mázas cserépedény használata sütőben kissé különbözik a mázatlan verziótól.
Most pedig lássuk a receptet!
Porhanyós-ízletes csirkecomb rómaitálban, zöldségekkel sütve
Hozzávalók:
3 csirkecomb
házi füstölt sonka szelet
3 burgonya
1 fej vöröshagyma
1 nagyobb répa
1 petrezselyemgyökér
3 gerezd fokhagyma
Só, bors, petrezselyem rozmaring, tárkony, bazsalikom
Olívaolaj vagy disznózsír
Elkészítés:
Először is áztassuk be a mázatlan edényt 2 órára, hogy megszívja magát és ne repedjen meg!
Közben a zöldségeket meghámozzuk, felkarikázzuk. Kiöntjük a tálból a vizet, az aljára helyezzük a zöldségek nagyját, majd a húst is ráfektetjük és befűszerezzük, a maradék zöldségeket pedig mutatósan elrendezzük a hús körül, egy-két fokhagyma szeletet akár a húsra is rakhatunk. Öntsük rá az olivaolajat vagy kenjük meg zsírral a húst.
Rátesszük a fedelet, a sütőbe toljuk, és csak most kapcsoljuk be a sütőt, 180 fokra állítva a hőfokot. 1,5 órát sütjük, majd a tetejét óvatosan levesszük, és még 15 percet pirítjuk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A mosogatáshoz pedig ne feledjük: az edényt enyhén sós, meleg vízben tisztítsuk meg, legalább 24 órát hagyjuk száradni és csak ezután helyezzük nem fedett állapotban (a két részt fordítva kell egymásra tenni) lehetőleg szellős tárolóba.
👉 A finom húsvéti étkeket egy jó nedüvel öblítené le?
👉 Vagy még hiányzik pár apróság a konyhafelszereléséből?
Az Otthon-Konyha webshopon itt találja a nálunk elérhető fa eszközöket. Sőt, tételes listába is szedtük önnek egy cikkben, amit itt találsz, így már nem is kell vesződnie a keresgéléssel 🙂