Így készítse el a legfinomabb húsvéti ételeket cserépedényben

2024.02.27

Így készítse el a legfinomabb húsvéti ételeket cserépedényben

A legínycsiklandóbb húsvéti ételek titka a jó cserépedényben rejlik? Így készítse el a legjobb ünnepi fogásokat rómaitálban!

Ha önnek sem mindegy, milyen arcokat lát maga körül az ünnepi asztalnál, mindenképpen olvassa el cikkünket!

Ünnepi recept - egy kis csavarral

Ezekkel a reakciókkal valószínűleg találkozott már, akár vendégségbe ment, akár önhöz jöttek:

🙋‍♀️ elégedett, mohón lapátoló családtagok, akiknek szeme az ünnepi étkekre szegeződik,

🙅‍♀️ vagy gyakran felnéző, keveset szedő, de sokat a tányéron felejtő, az ételben turkáló, kevésbé őszinte mosolyokat.

Ha önnel is előfordult az utóbbi, lehet, hogy nem is az étellel volt a gond, hanem az elkészítésének módjával. Ha szeretné a legfinomabb falatokat sütni, önnek írtuk ezt a cikket!

De előbb elmeséljük, mi történt egy kedves hölgy ismerősünkkel.

Újdonsült feleségként először készített férjének sült csirkecombot, és mindent példaértékűen csinált: előkészítette a húst, belefektetette egy tálba, sőt, még egy kis zöldséget is aprított mellé. Betolta a forró sütőbe, majd mikor úgy látta, a hús megpirult, 50 perc múlva kivette. Nagyon gusztusosnak nézett ki, de pár harapás után kifordult szájukból a falat, és a száraz, félig sült, íztelen csirkecombok a kukában landoltak… Milyen pazarlás!

Pedig egy jó agyagedénnyel mennyei ebédet lehetett volna készíteni 🙂

A jó ebéd alapja a cserépedény

Tudjuk, milyen elkeserítő tud lenni, ha nem sikerül olyat főzni, amivel őszinte mosolyt csalhatunk a családtagjaink arcára! Na de mi a különbség az Otthon-Konyha webshopunkon kapható tálak között? Dióhéjban:

1. A római tál alkalmas húsok és köretek együttes sütésére, de rakott ételek, mint a rakott kel vagy rakott krumpli, és akár kenyeret is süthetünk benne.

2. A káposztafőző edény leginkább töltött zöldségek számára alkalmas, mint a töltött káposzta vagy a töltött paprika. De egy jó kis marharagunál vagy pörköltnél is jól megállja a helyét.

3. A sütőtál pedig biztos választás, ha egy kapros-túrós süteményt vagy egy gyümölcsös finomságot például almás pitét vagy akár rizskoch-ot (rizsfelfújtat) szeretnénk készíteni.

Részletesebben itt írtunk róla, kattintson, ha többet olvasna!

Mit készítsünk Húsvétkor a rómaitálban?

A húsvéti menü nélkülözhetetlen tagjai

✅ a friss vajas (és lekváros) kalács, 

✅ főtt tojás,

✅ főtt sonka,

✅ hagymás-majonézes burgonya,

✅tormás-mustáros szószok,

✅ friss saláták retekkel, paradicsommal - mi madársalátát, vegyes salátát és reszelt répát is szoktunk belecsempészni, amit a gyerekek örömmel ropogtatnak.

Emellé süthetünk friss kenyeret vagy főfogásokat az Otthon-Konyha webshopon megvásárolható rómaitálakban, kiváló és ízletes fogásnak. Most az egyik kedvencünket írjuk le a mázatlan rómaitálban készítve, de a lehetőségek tárháza végtelen - ahány ház, annyi szokás és ízlés 🙂

A rómaitál használata sütéshez

Mi a mázas cserépedény és a mázatlan agyagtál közötti különbség? A mázas cserépedény használata sütőben kissé különbözik a mázatlan verziótól.

  1. A receptben a MÁZATLAN változatot írtuk le, ezt előtte be kell áztatni 1-2 órára, illetve hideg sütőbe kell betolni, hogy együtt melegedjenek fel.
  2. A mázas cserépedényt mindig hideg sütőbe, rácsra tegyük és fokozatosan melegítsük a kívánt sütési hőmérsékletre.

Most pedig lássuk a receptet!

Porhanyós-ízletes csirkecomb rómaitálban, zöldségekkel sütve

Hozzávalók:

3 csirkecomb

házi füstölt sonka szelet

3 burgonya

1 fej vöröshagyma

1 nagyobb répa

1 petrezselyemgyökér

3 gerezd fokhagyma

Só, bors, petrezselyem rozmaring, tárkony, bazsalikom

Olívaolaj vagy disznózsír

Elkészítés:

Először is áztassuk be a mázatlan edényt 2 órára, hogy megszívja magát és ne repedjen meg!

Közben a zöldségeket meghámozzuk, felkarikázzuk. Kiöntjük a tálból a vizet, az aljára helyezzük a zöldségek nagyját, majd a húst is ráfektetjük és befűszerezzük, a maradék zöldségeket pedig mutatósan elrendezzük a hús körül, egy-két fokhagyma szeletet akár a húsra is rakhatunk. Öntsük rá az olivaolajat vagy kenjük meg zsírral a húst.

Rátesszük a fedelet, a sütőbe toljuk, és csak most kapcsoljuk be a sütőt, 180 fokra állítva a hőfokot. 1,5 órát sütjük, majd a tetejét óvatosan levesszük, és még 15 percet pirítjuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A mosogatáshoz pedig ne feledjük: az edényt enyhén sós, meleg vízben tisztítsuk meg, legalább 24 órát hagyjuk száradni és csak ezután helyezzük nem fedett állapotban (a két részt fordítva kell egymásra tenni) lehetőleg szellős tárolóba.

Fa eszközök a kényelmes főzéshez

👉 A finom húsvéti étkeket egy jó nedüvel öblítené le?

👉 Vagy még hiányzik pár apróság a konyhafelszereléséből?

Az Otthon-Konyha webshopon itt találja a nálunk elérhető fa eszközöket. Sőt, tételes listába is szedtük önnek egy cikkben, amit itt találsz, így már nem is kell vesződnie a keresgéléssel 🙂

  1. Ha csak az egyszerű vágódeszkára gondolunk, a fa még mindig egészségesebb, mint a műanyag, hiszen egy rossz minőségű vágódeszka esetén mikroműanyagok kerülhetnek az ételbe – a megfelelő higiénia érdekében célszerű minden alapanyagnak külön vágódeszkát szentelni – a húsnak, a zöldségeknek és akár a pékárunak. Legalább ilyen hasznosak az edényalátétek is.
  2. Ha szeretnénk igazán hangulatos baráti vacsorát rendezni, vagy csak egy jó hamburgerezést, akkor a fa tálak, tányérok egyedivé varázsolják az összejövetelt.
  3. A konyhánk ízléses és hasznos dekorációja lehet egy fűszertartó, amely helytakarékos mégis könnyen átlátható módon segíti a fűszereink rendszerezését.
  4. Ugyanilyen egyszerre hasznos és ízléses eszköz a konyhában a fából készült fakanáltartó.