Hogyan takarítsunk zónázással?

2023.09.25

Hogyan takarítsunk zónázással?

A módszer, amit ebben a blogcikkben osztunk meg veletek, sok-sok háziasszony praktikája, hogyan is végzi el a nagytakarítást miközben a munka és a család, gyerekek számára ugyanúgy nálkülözhetetlen hétvégén is?

Zónázás

Ez a zónázás nem a labdasportokból ismert zónavédekezésre kell gondolni, hanem ezúttal egy takarítási módszerre, hogy ne fulladjunk bele a teendőkbe és ne maradjon ki semmi – például a pókok kilakoltatása.

a Zónázás egy módszer, amelynek célja, hogy kevesebb energiaráfordítással tudjuk a rendet megteremteni és megőrizni az otthonunkban. 

A lakásunk zónákra bontása során alakulnak ki azok a területek, amelyeket egy-egy alkalommal rendbe kell tenni, s így vetésforgó-szerűen mindenre sor kerül anélkül, hogy egész álló nap pakolnánk vagy takarítanánk.

FlyLady a módszer megalkotója szerint, ahogyan nem egy nap alatt lett rendetlenség a lakásunkban úgy nem is egyetlen nap alatt kell helyretenni azt.

Mik azon a zónák?

A zónák a mi esetünkben nem más, mint a lakás különböző részei. Fontos, hogy ezeket a zónákat reálisan állítsuk fel ne legyen több mint 2-3 óra a rendbe tételük.

A zónázás célja, hogy ne a hétvégét a családdal töltött időt vigye el a takarítás, ezért hetente egy zónával kell végezzünk.

Melyek is a zónák?

  1. Bejárat, előszoba
  2. Konyha, kamra
  3. Fürdőszoba, WC
  4. Hálószoba, gardrób
  5. Gyerekszoba
  6. Nappali, otthoni iroda/dolgozó
  7. Erkély

Mi lesz a feladatunk a zónákkal?

Az elsődleges feladatunk, összeírni minden teendőt, ami egy zónához kapcsolódik és folyamatosan pipálni azokat.

Nézzük egy példát:

  1. zóna – bejárat, előszoba

A fentiek alapján csináljuk meg minden zónának a teendőlistáját, haladhatunk kívülről befelé, kezdhetjük a leginkább gyűlölt helyiséggel, de megkérhetünk valakit, hogy válasszanak nekünk – mondjanak egy számot 1 és 7 között.

A zónázás lényege az, hogy ne őrüljünk bele a takarításba és a családtagjaink se kapjanak idegbajt tőlünk. Apránként a takarítás sem annyira fárasztó és nagyobb eséllyel csinálunk meg a listáról mindent.

Mi kell a zónázáshoz?

A motiváción kívül, hogy tényleg akadály nélkül haladhassunk fontos, hogy rendelkezésünkre álljon minden, ami a takarításhoz kell. Ehhez össze is állítottunk neked egy teljeskörű tisztítószer csomagot, ebben mindent megtalálsz, ami a zónázáshoz kell!