Ágynemű kisokos

2022.12.01

Ágynemű kisokos

Sokszor hátrébb soroljuk a házimunkák között, hogy lecseréljük az ágyneműhuzatot és kiszellőztessük az ágyneműt. Hiszen azt gondoljuk, főleg csak alszunk, pihenünk benne, este tisztán, fürdés után fekszünk le. De elfelejtjük, hogy kicsit meg is izzadunk, felmelegítjük ez a közeg pedig kedvező a különböző baktériumok elterjedésének is. Ebben a cikkben lerántjuk a leplet, kik is laknak az ágyunkban.

Miért tartsuk tisztán az ágyunkat?

Nem vagyunk egyedül, ha bizony az ágy alatti porszívózás és az ágyneműtartó áttörlése kicsit ritkábban történik nálunk.

Ettől függetlenül az ágy legtöbb igénybevételnek kitett részét az ágyneműt, matracot és az ágyneműhuzatot is elfelejtjük rendszeresen tisztítani, karbantartani.

Az ok pedig nem más, mint az előszeretettel megtelepedő egészen kicsi, néhány milliméter nagyságú lények a háziporatkák. Ezek az ízeltlábúak előszeretettel telepednek meg ember által lakott helyeken, mivel az emberekről és állatokról természetes folyamatként leváló, elhalt hámsejtekkel és egyes penészfajokkal táplálkoznak. Így kedvelt helyeik az ágyneműhuzatok, szőnyegek, bútorkárpitok, sőt még a plüssállatok is.

Nem ritka, hogy a házi poratka allergiás reakciókat vált ki, sőt náthához, asztmához hasonló tünetek is kialakulhatnak. Érzékenyebb emberek esetében a házi porral való érintkezés, vagy annak belégzése az orr nyálkahártya - és a szem kötőhártyagyulladását is előidézheti. Sajnos ez egyáltalán nem játék, nagyon meg tudja keseríteni az ember életét. ha eddig nem is tapasztaltunk ilyen tüneteket, célszerű továbbra is mindent megtenni, hogy elkerüljenek minket az allergiák.

Hogyan tudjuk hosszan megőrizni az ágynemű állapotát?

Talán nyáron még egyszerűbb a helyzet, hiszen az ágyneműhuzat gyorsan szárad, talán az ágyneműt is eszünkbe jut kitenni a napra egy kicsit kiszellőztetni, azonban ez nem elég… bár UV sugárzás fertőtlenít, hívatlan vendégeink, az atkák csak minimum 60%-on pusztulnak el, vegyszeres tisztítás azaz, mosás során.

Így a 60 fokon történő mosás a legideálisabb az ágyneműhuzat a matrac huzatának és magának az ágyneműnek tisztításához. A tisztítási útmutató szerinti legmagasabb hőfokot választva biztosan nem helyesen járunk el, és elérjük a kívánt eredményt.

Leginkább a párnánkon érezzük, hogy az ágynemű is használódik, összevissza forgolódunk az ágyban, gyűrjük, hajtogatjuk stb. Míg ágyneműhuzatot hetente ajánlott cserélni, addig magát az ágyneműt 3 havonta célszerű kimosni, kitisztíttatani. A huzat leginkább öltözteti az ágyneműt de a portól, testnedvektől nem védi és a pár mm-es poratkák is gond nélkül átjutnak rajta.

100 ágynemű és 200 ágyneműhuzat?

Bár nehéz ellenállni, hogy ne kezdjük el gyűjteni a szebbnél szebb ágyneműket, 2-3 darab ágyneműhuzat és egy-két takaró általában elég ágyanként. Bár az biztos, hogy egy karácsonyi ágyneműhuzatnak nehéz ellenállni.

Az is egy jó megoldás, ha magából az ágyneműből is van két szettünk. Lehetőség szerint egy téli és egy nyári így, ha mosás után nem száradna meg lefekvésig, legrosszabb esetben még mindig ott a másik tartaléknak.

Ha már bebizonyosodott, hogy allergiások, érzékenyek vagyunk a porra, akkor válasszunk anti-allergén esetleg aloe verás ágyneműt.

Ez az egész folyamat elég macerásnak tűnhet, de így sok-sok évvel meghosszabbítjuk az ágyneműk élettartamát. Ellenkező esetben illene évente lecserélni az egész garnitúrát, amely nem csak környezetszennyező de drága mulatság is, ráadásul ha kicsit több áldozatot hozunk és bevezetjük a fenti szokásokat a háztartási teendők közé okafogyottá is válik az évenkénti csere.