A kerámia edények titka

2022.09.23

A kerámia edények titka

Első olvasásra talán elvetjük az ötletet, mert nagyanyáink és dédnagyanyáink táljai jutnak az eszünkbe, amelyek nem illenek a modern konyhába. De méginkább időigényesnek tűnik a használatuk, amit a felgyorsult életünkben nm engedhetünk meg magunknak. Ez bizony nagy tévedés, akármelyik modern edényhez, tálhoz nyúlunk egyik sem tudja azt az ízvilágot visszaadni, amit egy igazi római tál. Olyan ez, mint amikor a halászlét vagy a paprikás krumplit a szabad levegőn lobogó tűzön, bográcsban főzzük, nem pedig bent a tűzhelyen.

Sütőtál, római tál, pataki tál, cserépedény? Mázas vagy nem mázas?

A cserépedény lényegében az emberiség első edényének tekinthető. Már a római ásatások során is találtak cserép maradványokat, amelyek egykor edények lehettek.

A pataki tál és a római tál közötti különbségeket tekintve vita van, hogy melyik az amelyik kívül mázas és melyik belül is, de abban a többség egyetért, hogy a pataki tál lényegében a római tál magyar fazekas által készített verziója.

A mázas edényeket nem kell beáztatni sütés előtt, a mázatlan edényeket viszont igen.

Hogyan használjuk a kerámia edényeket?

Fontos tudni, hogy a kerámia edények nem szereti a hirtelen hőingadozást.

A natúr, mázatlan cserépedényeket legalább fél de akár egy-két órára is be kell áztatni sütés előtt, hogy jól meg tudja szívni magát vízzel és ezáltal tudja biztosítani a megfelelő közeget az ételünknek, emellett ha beáztatjuk növeljük az edényünk élettartamát, hiszen nem repednek meg a hirtelen keletkező nagy hőtől. Tisztításához ne használjunk vegyszereket, csak meleg vizet, puha szivacsot, szódát és ecetet, mert a mesterséges anyagokat a pórusok beisszák. A mosogatás után langyos sütőbe célszerű kiszárítani edényünket.

A mázas cserépedényeket nem szükséges beáztatni használat előtt, de érdemes a sütőt fokozatosan melegíteni ezzel is védve az edény állapotát. Emellett tisztítása is könnyebb, a szennyeződés, zsiradék nem tud beszívódni a tál pórusaiba. Éppen ezért nyugodtan tisztíthatjuk mosogatószerrel is, mosogatás után nem kell kiszárítani sem.

Mosogatógépben ne tisztítsuk kerámia edényeinket, hiszen a 90 fokos mosogatás nagy hőingadozást jelent és rontja az edényünk minőségét – megrepedhet az edényünk.

Ne használjunk karcolást, sérülést okozó eszközöket, nyílt lángon nem, csak sütőben használjuk, és a legideálisabb sütési hőmérséklet 200 fok.

Amikor kivesszük a sütőből semmiképpen ne tegyük hideg felületre, ne hűtsük hideg vízzel és télen ne vigyük ki a hideg levegőre sem. A legjobb választás, ha egy vágódeszkára tesszük, akár még a deszkára tehetünk egy tiszta konyharuhát is, ezzel is segítve a fokozatos lehűlést.

Miért válasszuk a kerámia edényeket?

Bár első olvasásra bonyolultnak tűnhet a használata, egy római tál olyan nagy segítség tud lenni a konyhában, mintha a nagymama vagy a bejárónő teljesen levenné a vállunkról a főzés terhét.

Miután fokozatosan felmelegítjük a sütőt, már csak akkor kell visszatérnünk miután lejár a sütési idő, addig pedig a párunkkal, családtagjainkkal tölthetjük az időt, ráadásul egyszerre nagyobb adagokat is tudunk készíteni egy tálban. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a zárt edénynek köszönhetően nem kell a kifröcsögő, jól odaégett zsírt a sütő faláról kapargatni vagy jó marós zsíroldóval eltűntetni.

A kerámia edényekbe készült ételek egészségesebbek

Az ételünk a sütőben finoman megpárolódik, hozzáadott zsiradék nélkül is tökéletes lesz, éppen ezért tökéletes választás, ha éppen fogyókúrázunk.

Aki az egészséges életmód híve, annak is megfontolandó akár egy római tál, hiszen a zöldségek vitamintartalma sokkal kisebb arányban vész el, mint más elkészítési módoknál. A kevésbé zsíros szárnyasokat és a vadhúsokat is puha, omlós fogássá varázsolja.

Az ízvilág sem utolsó szempont, jobban megmaradnak az ízek emellett a fűszerek karakteresebb ízt kölcsönöznek az ételnek, jobban átjárják a húsokat és a zöldségeket is a fedett edényben.

Egy római tál alkalmas húsok és köretek együttes sütésére de rakott ételek, mint a rakott kel vagy rakott krumpli de akár kenyeret is süthetünk benne.

A káposztafőző edény leginkább töltött zöldségek számára alkalmas, mint a töltött káposzta vagy a töltött paprika. De egy jó kis marharagunál vagy pörköltnél is jól megállja a helyét.

A sütőtál pedig biztos választás, ha egy kapros-túrós süteményt vagy egy gyümölcsös finomságot például almás pitét vagy akár rizskoch-ot (rizsfelfújtat) szeretnénk készíteni.