2023 lakberendezési trendjei

2023.01.17

2023 lakberendezési trendjei

Máris eltelt egy hónap az új esztendőből, itt az ideje rátérni 2023 lakberendezési trendjeire.  Nem csak az elmúlt évek hatalmas változásai jelennek meg újra a lakberendezésben, de új szokatlan, kicsit vakmerő kombinációk is megjelennek!

Nem csak úgy tarthatunk lépést a lakberendezési trendekkel, ha újra kifestjük a házat és lecseréljük a bútorokat, egy-egy aprósággal is becsempészhetjük a divatot otthonunkba anélkül, hogy szétzilálná annak megszokott megjelenését.

Ha pedig egy új otthon megteremtése előtt állunk, láthatjuk, hogy mi az, amit semmiképpen nem szeretnénk viszont látni az otthonunkban.

Melyek a 2023-as év fő lakberendezési irányelvei?

A Covid időszaka óta vezérelv, hogy otthonunk a béke és a nyugalom szigete legyen, ahol a bizonytalanság és veszély után békében és biztonságban pihenhetünk. Bár az elmúlt években az otthoni munkavégzési hely gyors és hatékony kialakítása volt a fő szempont, most már ismételten a pihenésé, a családé a főszerep. Továbbra is jellemző, hogy minél közelebb érezhessük magunkat a természethez.

 A kulcs, a minimalizmus

A szakértők szerint 2023 megatrendje ismételten a minimalizmus. Nem is csoda, hiszen naponta egyre több kihívással és döntéssel szembesülünk, az emberek többsége otthon csak egy „tiszta lapot” szeretne látni, ahol kikapcsolódhat. Nem vágyunk másra, csak csendre és nyugalomra, meg persze kevés házimunkára.

De mi a minimalista lakberendezés titka?

A minimalizmus lényege az egyszerűség, tehát mindennek, ami az otthonodban helyet kap, az funkcióval rendelkezik, vagyis használjuk is valamire, nem csak nézegetjük és portörléskor kézbe vesszük. Jelmondata: „A kevesebb a több.”

Ezért fontos, hogy ne zsúfoljuk tele a teret, lehetőleg a bútoraink a térnek maximum 20%-át foglalja el lehetséges, hogy ez elsőre sokkolóan hat, de az 50% bútor és 50% szabad tér is nagy előrelépés!

Nem kell túlzó dekorációval otthonossá tenni a szobákat és törékeny díszekkel teli polcokat kialakítani.

Használjunk többfunkciós bútorokat, mint a tárolónak is használható ülőke.

2-3 alapszínnél ne használj többet, engedj be minél több természetes fényt.

Jellemzői színek a 2023-as lakberendezési trendekben

A pasztell színek még mindig favoritok, könnyen párosíthatók a fekete-fehér, és föld színekkel is. A klasszikus pasztellek a tojáshéj, babakék, rózsaszín, levendula lila és még a menta szín is.

Emellett választhatjuk a teljesen másik „vad” irányt, amely a merész, neon színű kiegészítőket illeti, zöld, kék, rózsaszín árnyalatok, neonfények. Talán nem véletlenül választott egy merész árnyalatot a Pantone sem az év színének!

Az év színe


Bár még 2022 decemberében leleplezte a Pantone az év színét, ideje feleleveníteni, főleg ha fontos számunkra és követjük ezt a trendet! A 2023-as év színe a Viva Magenta! Ez egy élénk, lüktető, energizáló, dinamikus színt. Ez lényegében az igazi magenta szín! Egy új erőt sugárzó, ünneplésre, optimizmusra hívó színről beszélünk. Kis mennyiségben nem fogja uralni a teret, de mindenképpen színt visz az életedbe!

Milyen anyagokat válasszunk?

2023-ban ismételten a természethez közeliség a legfontosabb cél, így a természetes anyagok a nagy kedvencek, ilyen a kő illetve fa burkolatok.

A bútorok tekintetében a fa, rattan és szőtt bútorok lesznek a legjobb választások, ha nagyobb bútor elhelyezésére már nincs lehetőség, akkor egy kisebb kiegészítők is sokat dobnak a lakáson, mint egy fa aromalámpa.

Emellett a gyapjú, agyag, pamut és kerámia is kulcsfontosságú kiegészítőként, dekorációként jelenik meg.